Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Automatický externí defibrilátor

Vážení spoluobčané, na základě rozhodnutí rady a zastupitelstva obce byl koncem roku 2020 zakoupen automatický externí defibrilátor od firmy AED Lien CZ, s.r.o. Zašová v ceně 88.117,04 Kč (vč. DPH).

Zařízení bylo umístěno do nového přístřešku pro cestující a osazeno dodavatelem při dokončení stavební akce „Autobusový terminál Březolupy“ a je pod dohledem kamery. V současné době je již plně funkční a proběhlo i odborné školení, kterého se zúčastnili pracovníci Obecního úřadu, hasičů, Českého červeného kříže a Základní školy Březolupy.

Tento přístroj je plně automatický a připraven k použití kdykoliv a pro kohokoliv, kdo ho bude potřebovat. Je uložen ve speciálním boxu, který zajistí v zimě i v létě optimální teplotu pro jeho bezproblémové využití. O jeho poloze byla informována Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, která ho má zanesen ve své databázi.

Pro jeho vyjmutí je třeba zavolat na číslo 155 (záchranka). Dispečer Vám sdělí PIN kód, po jehož zadání na klávesnici obalu bude možno defibrilátor vyjmout a použit. Přístroj po jeho zapnutí (zeleným tlačítkem) Vás hlasovými pokyny povede a sdělí co je třeba a v jakém pořadí udělat, aby mohla být poskytnuta první pomoc účelně.

Přístroj však pouze zajistí elektrické šoky, které mají za úkol obnovit srdeční činnost. Je však nutné provádět souběžně, a to až do doby příjezdu záchranky, i masáž srdce. Proto nám bylo při školení doporučeno, aby se první pomoci zúčastnili dvě, nebo lépe i více osob. Jedna bude komunikovat s dispečerem záchranky a ostatní se budou střídat při masáži srdce, protože je fyzicky velmi náročná.

Tolik několik základních důležitých informací o tomto užitečném přístroji. Doufáme, že ho nebude třeba nikdy použít, ale pokud ano, že pomůže zachránit lidský život.

 

Obec Březolupy, Ing. Radek Berecka, místostarosta

Nastavit upozornění
Upozornit na
0 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Skip to content