Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Místní názvy v obci Březolupy

Dnešním dnem zveřejňujeme mapu místních názvů v zastavěné části obce Březolupy.

Mapa navazuje na můj článek ve zpravodaji číslo 12/2012 k této problematice a vznikla po diskusích s pamětníky. Grafická podoba mapy (viz příloha) je další z „dílny“ Ing. Arch Martina Špillera, jenž pro nás zpracoval i novu mapu turistického okruhu, a kterému za spolupráci ještě jednou děkuji. Doufám, že bude sloužit nejen nám, ale i dalším pokolením březolupjanů k připomenutí názvů v obci, které již pomalu ale jistě z našeho slovníku mizí. Ing. Radek Berecka, kronikář obce Březolupy.

Mapa_Březolupy_místopis_2023 (1)

Nastavit upozornění
Upozornit na
9 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
P. Hubáček
1 rok před
Reply to  Radek Berecka

Rady, super. Bylo by skvělé tak pojmenovat ulice i oficiálně, ale jasné, všichni by museli měnit občanky. Přesto díky za toto členění. Myslím, že hodně poučné pro spoustu obyvatel.

Jana
2 let před

Tomu, co říkají pánové, se říkalo tuším U Břaka. Ale to bylo asi jen pár domů. Název Druhá strana jsem neslyšela v životě, to musí být nějaký omyl, eror v kronice. A jinak, tomu u pálenice neřekne nikdo jiný než Šmoulov. Vymyslel to jeden kluk, a už tak tomu nikdo léta neřekne jinak. Chytlo se to i mimo obec. U pálenice tak maximálně stojí auta s bečkama kvasu.-) Hezké jarní dny.

2 let před

Taky jsem kdysi slyšel, že to „naše“ místo se jmenuje Bukúvka, jak píše Víťa. Taky se říkalo, že Drahy začínají od bývalé mlékárny (dnes cca odbočka na školku), do toho místa je Dědina. Tak nevím. Jinak co jsem ještě dodnes neslyšel, tak Druhá strana. To jsem měl také za součást Zápolí.
Jinak díky autorům za tuto mapu, hodně zajímavé, možná by se tak do budoucna mohly pojmenovat ulice 🙂

Víťa Abrhám
2 let před

Ahojte,

zrovna ta část, která mě zajímá nejví, není pojmenována.Mezi Drahama a Dědinú. Já mám za to, že jsme Bukúvka.

Karas

Memory
2 let před
Reply to  Radek Berecka

Je dobře, že někdo otevřel problematiku názvů jednotlivých částí, protože v dědině je spousta nových obyvatel, kteří vůbec neví, kde je sever. A také někteří domorodci v tom mají hokej. V mapě je tudíž několik chyb. Existuje ještě nějaké „POŘÁDÍ“. Myslím, že je to někde od školkové cesty až po „PODSEDKY. Přesněji by to mohli určit ( nejen to) opravdoví pamětníci, např. nejstarší manželé Fuskovi. Další chyba je v označení „ČÍSTRÉ“ – to je správně přece „VÝSLUNÍ“. Skutečné ČÍSTRÉ je od č.p. 130 po 464. Také ŽLEBY se ještě dělí na dvě části: ŽLEBY jsou od „břaka“ ( správně jeřáb… Číst vice »

tl
2 let před
Reply to  Memory

tl
Souhlyasím s Memory, bylo zapomenuto Pořádí, řada největších statků horní části.cisterciácké/“čísterské“ vesnice, která končila bývalým náhonem od horního k dolnímu. mlýnu. Mezi náhonem a potokem byl Rybníček -Rybníčky, prakticky nezastavěné území, které by mělo být částí obce místo názvu staveb na něm dnes umístěných. Také zámek zaslouží být samostatnou částí. Za potokem byla druhá část vesnice, Druhá Strana, která končila domem v místě Klemposu, dále bylo Za Ohradú.Připomínám ještě Svinský rynk, zbytek žleba, jehož zasypáním vznikla „náves“.

Skip to content