Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Březolupská pouť 2022

Letošní Březolupská pouť se uskuteční v neděli 21.08.2022.

Nastavit upozornění
Upozornit na
9 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Admin

Dobrý den, vzhledem k nejasnostem v dřívějších dobách ve věci stanovení termínu poutě ( především když bylo 15. kolem středy … ) se zastupitelstvo obce po dohodě s farnosti usneslo, že březolupská pouť bude vždy první neděli po patnáctém srpnu, ať si mohou všichni v předstihu vše potřebné pro pouť lépe zorganizovat a připravit ( farnost, šamani, kuchařky doma, pozvání hostů, podnikatele v obci, fotbalisti apod. ). Co jsme narychlo prohlédli záznamy na webu, tak tomu již bylo např. i v roce 2011 ( 15. bylo také pondělí ), takže schváleno min. 12 a více let. Termín poutě je zveřejňován… Číst vice »

Jana
1 rok před

Dobrý den, proč vlastně je pouť letos tak pozdě? Celý život byla v polovině srpna, 13.-15.8. Kdo o tom rozhodl? Vždyť obec si to může nastavit jak chce. Nebo je to podle dnů nějakých svatých? Slyšela jsem, že i fotbal s tím počítal, my ženy jsme doma vařily a chlapů se na chvíli zbavily. Toto počasí je teď jako trest za to.

Nick
1 rok před
Reply to  Jana

Protože místní kostel je zasvěcený Panně Marii, řídi se poutě datem 15.8. ( nanebevzetí jmenované). Vždycky byla dohoda, že konkrétní datum konání bude určený středou. Pokud je 15 před středou včetně, bude pouť víked před a pokud je po sťředě, bude víkend následující. Tentokrát bylo 15 v pondělí, takže pouť měla být minulý víken, kdy bylo hezky. Myslím, že rozhoduje starosta s farářem, takže děkujeme… Proč je to tak ví oni.
S poslední větou souhlasím.

Smutný
1 rok před
Reply to  Jana

Nechci se nikoho dotknout, ale je trochu smutné nevědět, komu je zasvěcený místní kostel. Totiž 15.8. je největší křesťanský mariánský svátek. V některých zemích je to i státní svátek. Takže ne “ nějakých svatých“. Bohužel dnešní nešťastná konzumní doba to zredukovala, neřkuli zdegradovala, na svátek kolotočů, jídla a pití. To už je lepší ten fotbal, kde je aspoň pohyb…

Jana
1 rok před
Reply to  Smutný

Vážený pane Smutný. Já nechtěla nikoho urazit, ani se dotknout, ale myslím, že píšete nesmysly. Domnívám se, že pouť (v našem podání) nemá s kostelem nic společného. Navíc Marie, na kterou se odvoláváte, má svátek 12. září, v Bílovicích je kostel sv. Jana, ten má svátek v červnu, takže opravdu tyto tradice jsou mimo církev. Nic proti věřícím, ale ani proti ateistům. Mám v rodině spoustu věřících. Ale já uznávám svátek upálení mistra Jana Husa, den kdy se církev ukázala …

R32
1 rok před
Reply to  Jana

Hele, Jani, za Tvůj připálený oběd, ani za neznalost „nanebevzetí“, nemůže obec ani církev 🙂

Smutný
1 rok před
Reply to  Jana

Milá Jano, kdo píše nesmysly, ať posoudí čtenáři. Už svým prvním příspěvkem jste se ocitla s těmi „nějakými svatými“ na velice tenkém ledě. Druhým jste spadla hluboko pod něj. Když chcete komentovat něco, o čem nevíte zhola nic, pomůže strýček Google nebo tetička Wikipedie. Marie má skutečně svátek 12. září, ale to je trochu jiná Marie. Ta, o které píše i „Nick“ a které je zasvěcen místní kostel ( jako ostatně spousty jiných ) nemá svátek 15. srpna, ale v křesťanských zemích celého světa se v tento den slaví její nanebevzetí ( detaily nebudu rozvádět). Jinak všechny poutě ( slovní… Číst vice »

Jana
1 rok před
Reply to  Smutný

Ano, dostali jsme se tam, kam jsem nechtěla. Dotaz pouze zněl, proč byla pouť tak pozdě a na to jsem odpověď dostala. Jinak máte pravdu, o církevních svátcích nic nevím a ani se o ně zajímat nebudu (ani přes google, ani přes wiki), znám jen historii, ve které je dle mě církev od středověku dodnes zločinecká organizace (od inkvizic až po pedofilii). O opaku mě nikdo nikdy nepřesvědčí, ostatně papežové už nevědí, jak by se omlouvali. Prosím nezaměňovat s křesťanstvím obecně a věřícími. Jsem vědecky založený člověk, možná jsem někdy oběd připálila, jak píše Nick, který to zřejmě zná mnohem… Číst vice »

Jana
1 rok před
Reply to  Jana

Omlouvám se Nickovi, adresováno bylo R32 a jeho domácímu masterchefovi 🙂

Skip to content